Doorgaan naar inhoud
BEZOEK ONZE BRANDSTORES IN ANTWERPEN EN AMSTERDAM
BEZOEK ONZE BRANDSTORES IN ANTWERPEN EN AMSTERDAM
In de voetsporen van Pierre Jeanneret

In de voetsporen van Pierre Jeanneret

Pierre Jeanneret (1896 – 1987) was op jonge leeftijd al een briljante schilder, kunstenaar en architect. Niemand minder dan Le Corbusier, was zijn mentor én zijn neef. Samen ontwierpen ze meubels door te experimenteren met minimalistische ontwerpen. Het meest gerenommeerde meubelstuk uit zijn carrière, werd de Candigarh stoel, het toonbeeld van de ‘Mid Century Modern’ stijl.

 

Een stoel van teak en riet

Wanneer de Zwitserse architect in de jaren vijftig een stoel van teak en riet ontwierp, had hij een eenvoudige gedachtegang: mensen hebben een stoel nodig om op te zitten. Deze stoel werd in grote oplages geproduceerd voor Chandigarh, de utopische stad gecreëerd door zijn neef Le Corbusier in India. Pierre Jeanneret ontwierp naast deze stoel nog tal van andere meubelstukken voor Chandigarh.

Bron: Wikipedia

 

De stad Chandigarh

Chandigarh was de droomstad van de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru. Een nieuwe hoofdstad was nodig omdat de voormalige hoofdstad Lahore door de opsplitsing van de Punjab deel werd van Pakistan. Albert Mayer begon aan de ontwikkeling van de nieuwe stad en Le Corbusier maakte het project af. Hij deelde de stad op in verschillende sectoren, die zelfverzorgend waren dankzij een eigen markt, tempel en school. In 2016 werd Candigarh erkend als UNESCO-werelderfgoed.

 

De herontdekking van de Chandigarh stoel

De Chandigarh stoel had V-vormige poten, gemaakt uit insecten en vochtbestendig teak. Het materiaal zou stevig op de proef worden gesteld, wanneer de stoelen tientallen jaren later niet meer in de mode waren en als schroot van de hand werden gedaan op lokale veilingen.

Bron: Instagram Assouline

Echter werd deze stoel herontdekt en werden de afgedankte stoelen verzameld. Dit zorgde voor de heropleving van deze stoelen. Momenteel is de Chandigarh chair de favoriet van de Belgische ontwerper Axel Vervoordt. Het minimalisme maakt de stoel een sterk stuk, het wordt bijna een sculptuur als je het in een kamer zet. De stoelen sieren ondertussen zelfs het interieur van Kourtney Kardashian.

 

Een hedendaagse interpretatie

Furnified bracht een hedendaagse interpretatie uit met de Flora Fauteuil en de Ruben stoel. Deze stoelen kunnen overal in het huis worden gebruikt. Ze vormen de perfecte combinatie van natuurlijke materialen en trendy design met een vintage knipoog. Dankzij de elegante eikenhouten frame en een zitting van gevlochten rotan zijn deze stoelen perfect voor zowel moderne als voor retro ruimtes. Een tafel met zes rotan Ruben stoelen zal een eyecatcher zijn voor elke woning.

 

LEESTIP: Ontdek hier hoe je oud en nieuw prachtig kan combineren.

Shop hieronder deze prachtige stoelen en fauteuils, die in verschillende materialen uitgebracht. Wist je dat de transparantie van het rotan deze stoelen ideaal maakt voor kleinere woningen?

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Kijk mee in het huis en het hoofd van Furnified-oprichter Dimitri De Vocht
Back to the top