Doorgaan naar inhoud
Je studentenkamer stijlvol inrichten met een klein budget

Je studentenkamer stijlvol inrichten met een klein budget

Zit je momenteel nog met de neus in de boeken tijdens je herexamens of geniet je nog even zorgeloos van een welverdiende vakantie? Over enkele weken start het nieuwe academiejaar weer en dat betekent voor heel wat studenten dat ze opnieuw naar hun kot trekken. Wie op kot gaat, geniet van vrijheid en minder controle, het gevoel van eindelijk op eigen benen te kunnen staan. En die onafhankelijkheid geldt ook voor de inrichting van jouw kot. Hoe haal je het maximale uit je kleine stulpje en hoe geef je het persoonlijkheid? We geven het jou mee in enkele tips.

 

Gebruik je ruimte optimaal

Vooraleer je een tweepersoonsbed je kot in sleept, denk je beter twee keer na. Vaak is een kot aan de krappe kant en een hoogslaper is dan een betere oplossing. Zo creëer je extra ruimte onder je bed, waar je een bureau, dressing of knusse zithoek kan installeren. In geen tijd oogt je kot een pak groter. Nog meer een gevoel van ruimte nabootsen? Dat doe je door te werken met lichte kleuren en een accentmuur in een felle kleur of een behang met retromotief.

Bron: By Sophia Lee

 

Richt je kot praktisch in

Een kot is meer dan een slaapplaats alleen. Je studeert en ontspant er, eet er, zit er gezellig samen met vrienden en verslindt er talloze televisieseries op je laptop. Om je kot als een soort van multifunctioneel huisje in te richten waar je al deze zaken kan doen, baken je best bepaalde zones af. Dit doe je door een weldoordachte meubelopstelling – gebruik je boekenkast bijvoorbeeld als een scheidingswand – of werk met gordijnen of kamerschermen. Zet bijvoorbeeld je bureau en kast haaks tegen elkaar. Op die manier heb je een afgebakende studieruimte en zie je je boeken niet liggen vanuit je bed of luie zetel. Omgekeerd zal je aan je bureau ook niet zo makkelijk afgeleid raken op die manier.

Bron: www.enfemenino.com

 

Ga niet te licht over verlichting

Je kot gebruik je voor verschillende activiteiten. Ook je verlichting moet daarop afgestemd zijn. Zorg in eerste instantie voor een degelijke bureaulamp die lange studeersessies toelaat en je ogen niet te hard vermoeit. Kies bij je algemene verlichting voor spots die de ruimte goed oplichten. Zo zie je ’s morgens of je een blauwe of zwarte broek aantrekt bij je outfit. Nood aan meer sfeer? Dan zorgen sfeerlampen, lampionnen of een grote staande lamp voor meer intimiteit dan vreselijke tl-verlichting.

 

Privacy is key

Heb je een kot op het gelijkvloers of aan de achtertuin van het gebouw? Dan kunnen voorbijgangers vaak binnen gluren. Kleed jij je toch liever om ’s morgens zonder toeschouwers? Dan zijn niet alleen gordijnen een goede investering om je kamer goed donker te houden. Denk ook aan budgetvriendelijke raamfolie. Deze laat natuurlijk daglicht binnen maar houdt pottenkijkers buiten.

 

Oost west, thuis best

Op kot gaan betekent vaak met een frisse lei kunnen beginnen en het thuisfront achterlaten. Met dat laatste heeft de ene het al wat moeilijker dan de andere. Je kot vanaf nul inrichten lijkt misschien een goed idee, maar iets meenemen van thuis zorgt ervoor dat je je toch sneller thuis zal voelen. Neem een leuk kastje mee, een tapijt of misschien zelfs enkele foto’s of een gezellig lampje. Zo blijf je de eerste weken gespaard van heimwee.

 

Maar vergeet ook je persoonlijkheid niet

Ook al mis je het thuisfront en neem je misschien wel enkele leuke aandenkens mee, je kot blijft nog altijd jouw stulpje en je kan je met de inrichting helemaal uitleven. Zorg er dan ook voor dat het jouw persoonlijkheid helemaal uitstraalt: van felle kleuren, een motiefje op de muur, stapels kussens, een muurschildering, een hoogslaper, grote fotocollages,... Alles kan en mag.

Bron: Simply Allison

 

Kies voor stickers en washi tape

Niet in elk kot mag je als student doen wat je wil. Zo mag je heel vaak niet schilderen en is het verboden om te behangen of gaten in de muur te boren. Wil je de boel toch opvrolijken zonder muurschade? Dan zijn er nog heel wat opties. Met een rol Japanse washi tape kan je jouw foto’s vol mooie herinneringen op een mooie manier kaderen en aan de muur hangen. Of creëer met de tape leuke grafische motieven op je kalen muren. Wil je het grootser aanpakken? Dan kan je aan de slag met muurstickerpakketten. Of hang een licht tapijt aan je muur voor een kleurrijke toets.

Bron: Helga Davis

 

A touch of green

Niet meteen het eerste waar je aan denkt wanneer je je kot inricht, maar een vleugje groen in huis maakt echt het verschil. Neem enkele stekjes van thuis mee of trek naar het plantencentrum. Geen idee wat kiezen uit het reuzenaanbod aan planten? Vetplantjes, cactussen en sanseveria’s vergen nauwelijks onderhoud en kunnen gerust enkele weken zonder water als je vergeetachtig bent.

Bron: homedeco.nl

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top