Doorgaan naar inhoud
De perfecte sofa in 5 stappen

De perfecte sofa in 5 stappen

Een nieuwe sofa kiezen, het kan een eeuwigheid duren. De centerpiece van je living moet er niet alleen goed uitzien, maar bovenal lekker zitten. En tegen een stootje kunnen, want je wil niet elke week moeten wassen. Met deze 3 stappen weet je perfect welk type sofa voor jou geschikt is. Klaar?

 

Hoe groot is de ruimte waar de sofa terechtkomt?

Beginnen doen we met de praktische kant: meten. Geen onbelangrijke, want ben je verliefd geworden op een prachtig exemplaar maar krijg je die niet in je woonkamer gezet, dan is dat pijnlijk en vooral heel jammer. Nee, door te weten welke ruimte je beschikbaar hebt, kan je je focussen op de modellen die wel in je huis zullen passen.

Een tip: bekleed de beschikbare ruimte waar je sofa moet komen even met krantenpapier. Zo krijg je een idee van de opstelling en kan je makkelijk schuiven. Ga desnoods even op je ‘zetel’ zitten om te zien hoe hij staat ten opzichte van je tv, waar je salontafel zal komen, of er nog plaats is voor een tapijtje… Lijkt een dom zicht, maar je zal achteraf blij zijn met de vergaarde inzichten.

 

Welk model mag je sofa hebben?

Nu je weet hoe groot je mag gaan, kan je nadenken over de opstelling. Uiteraard is je gezinssamenstelling van belang maar houd ook rekening met het soort leven dat je leidt. Zit je graag dicht bij je partner of heb je liever elk je plek in de zetel? Komen er vaak vrienden langs die nu op een poef of stoel moeten zitten? Kunnen de kinderen allemaal naast elkaar in de zetel wanneer ze een film willen kijken?

Dat soort vragen even in kaart brengen, helpt jou een beter beeld te vormen van de sofa die je nodig hebt. Ook niet onbelangrijk: je leven kan veranderen. Van single naar een koppel, van een groepje roommates naar je eigen stek…

Zeker zijn van je investering op langere termijn dan is een modulaire zetel iets voor jou. Daar kies je zelf hoe groot, breed en lang je wil gaan. Nog een voordeel: elk onderdeel staat op zichzelf, waardoor je zelfs bij het kleinste maatje een ‘compleet’ effect hebt. Check onze modulaire modellen.

 

Welk materiaal mag je sofa hebben?

Na de praktische aanpak is het in de laatste stap tijd voor een emotionele keuze: hoe moet jouw zetel voelen. Nog geen idee? Dan helpen we je met deze drie materialen graag op weg:

 

Een sofa in leder

Net zoals bij een jasje is een sofa in leder een tijdloze keuze. Een ware klassebak, die je living ineens een pak stoerder en robuuster maakt. Lekker koel in de zomer, heerlijk knus in de winter.

Leder heeft als voordeel dat je vlekken makkelijk kan opnemen (op voorwaarde dat je er snel bij bent, natuurlijk) en geeft een heerlijk ondersteunend gevoel. Leder fan, deze looks zijn voor jou.

 

Een sofa in stof

Net als leder is dit een materiaalkeuze die heel populair blijft. Een stoffen sofa is een solide blikvanger in je salon. Zeker aangekleed. Onze tip? Kies je zetel in een lichte kleur, zoals vuilwit of warm beige. Waarom?  

  • Een stoffen zetel kan verkleuren onder invloed van de zon. Kies je voor een lichte kleur, dan zal het effect van de zon veel minder hard opvallen. Ook slijtplekken zie je minder snel.
  • Een lichte basis geeft ruimte voor combinaties met kleuren. Kleed je nieuwe stoffen sofa aan met sierkussens in knalkleuren, vrolijke plaids en waarom geen aparte poef. Next level gaan? Bedenk voor elk seizoen een ander kleurenpalet. Zo kan je met één zetel vier nieuwe woonkamers creëren.  

Zot van stof? Dan zit je goed met deze Furnified selectie.

 

Een sofa in velvet

We vallen meteen met de deur in huis: heb je een huisdier, dan is deze stofkeuze minder interessant. Velvet of ‘velours’ houdt heel veel haren vast. Een sofa is er net om in te ontspannen, niet om elke dag schoon te maken.

Geen harig huisdier? Dan kies je met velvet voor een luxueuze uitstraling. Of je nu voor een single fauteuil of een ganse set gaat: met velvet heb je instant gezelligheid. Qua styling geeft een sofa in velvet je woonkamer een ‘zwaardere’ look: de rest van je aankleding houd je dus beter sober.

Velvet vibes jouw ding? Dan zijn deze sofa’s de ideale keuze.

 

Test je sofa

Na de oefening rond grootte, stijl en materiaal loont het ook de moeite om even stil te staan bij de zitdiepte en de armleuning. Een zetel kan gezellig ogen op de foto, maar in realiteit flink tegenslaan qua comfort. Zit je graag diep achterover met een boek of liever lekker languit voor een film? Kan je makkelijk je afstandsbediening of glaasje plezier kwijt op de leuning?

Om niets aan het toeval over te laten, kan je enkele sofa’s komen testen in onze showroom in Antwerpen. 

Weet je wat je wil? Kies hier je sofa bij Furnified.

 

Auteur: M.AH.L.

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top