Doorgaan naar inhoud
Duurzaam en ecologisch wonen

Duurzaam en ecologisch wonen

Hernieuwbare energie, zonnepanelen, warmtepompen en gascondensatieketels. Steeds meer mensen investeren in duurzaam wonen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Maar heb je al aan een duurzame inrichting van je huis gedacht? De meubelindustrie gebruikt heel wat textiel en chemische stoffen om Pinterest- en Instagramwaardige interieurstukken te creëren voor een kleine prijs. Maar door bewuster stil te staan bij wat je koopt en of je spullen op een eerlijke manier en met duurzame materialen gemaakt worden, zorgt ervoor dat je verantwoorde keuzes kan nemen om tot een prachtig én milieubewust interieur te komen.

 

Koop bewust, degelijk en eerlijk

Je bewust zijn van je aankopen betekent dat je kritisch naar de spullen kijkt die je koopt. In de huidige consumptiemaatschappij kopen we vaak om een gevoel van leegte op te vullen. Blijf jezelf daarom afvragen: heb ik dit echt nodig en past dit bij de huidige of toekomstige inrichting van mijn thuis? Kan je hierop volmondig ‘ja’ antwoorden en denk je dat je nog lang van een meubelstuk of woonaccessoire zal houden, dan kan je overgaan tot aankoop. Is dat niet het geval, dan laat je de impulsaankoop beter. Zo weet je dat je meubels niet voor even meegaan maar jarenlang woonplezier bezorgen.

 

Hetzelfde geldt over degelijkheid van je meubels en woonaccessoires. Degelijk klinkt dan misschien niet sexy, kiezen voor degelijke, kwalitatieve materialen zorgt ervoor dat je vaker authentieke en unieke stukken in huis haalt. Denk maar aan natuurlijk hout dat zonder lak of verf bewerkt is, maar nog steeds zijn verweerde uitstraling heeft. Of investeer in massieve houten meubels die een pak langer meegaan dan goedkopere stuks waarin plastic verwerkt zit.

Bron: furnified.com

 

Eerlijke materialen zonder schadelijke stoffen

Bij eerlijke materialen denk je aan natuurlijke of gerecycleerde materialen, zoals hout, rotan, riet, bamboe, gerecycleerd glas en natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, vilt en wol. Zo bestaan heel wat tapijten en matten uit gerecycleerde schuimlagen van matrassen, en wordt dit materiaal ook gebruikt als isolatielaag in andere meubels. Bij hout kies je dan weer voor stevige, lokale materialen die een FSC keurmerk dragen. Dit betekent dat het hout volgens de eisen van de natuurbescherming is geproduceerd, met respect voor niet alleen milieu en bossen maar ook de werkomstandigheden van de arbeiders.

Bron: api.shopstyle.com

 

Meubels van teakhout

Meubels gemaakt van teakhout hebben er meestal al een heel leven opzitten. Vaak werden ze in industriële gebouwen of oudere woningen gebruikt. Maar ook teakhout van schepen wordt gerecycleerd om meubels van te maken. De sporen van dat vorige leven zijn vaak nog duidelijk zichtbaar en zorgen ervoor dat jouw meubels niet alleen authenticiteit maar vooral veel karakter uitstralen en écht unieke stukken zijn. Teakhout oogt door zijn charmes heel stoer, maar door de tint straalt het ook veel warmte uit.

Bron: furnified.com

 

Eikenhouten meubels

Eiken meubels staan voor kwaliteit. Wie herinnert zich niet de donkerbruine kasten en tafels in het huis van oma of opa? Eikenhout is enorm sterk en de kleur- en structuurverschillen, de duidelijk aanwezige jaarringen, de knopen en noesten zorgen ervoor dat eiken meubels veel karakter met zich meedragen. De degelijkheid zorgt ervoor dat je quasi een leven lang van jouw meubel kan genieten.

Bron: furnified.com

 

Bud, een Frans merk, produceert bijvoorbeeld tafels, kasten en bedden die uit Normandisch eikenhout worden vervaardigd. Het hout is afkomstig uit bossen waarbij de menselijke tussenkomst zoveel mogelijk wordt beperkt om zo een natuurlijk ecosysteem te kunnen behouden. Kiezen voor dit merk betekent dus niet alleen kiezen voor kwaliteit en degelijkheid maar ook een milieuvriendelijke keuze maken.

 

Duurzaam bedlinnen

Ook voor de inrichting van de slaapkamer kan je beroep doen op heel wat ecologische producten. Denk maar aan dekbedden die vervaardigd worden uit natuurlijke materialen zoals organisch katoen en linnen, en die biologisch afbreekbaar zijn. Kisany, een Belgisch merk met Afrikaanse touch, maakt lakens, kussens en tafellakens in felle kleuren en motieven en beroept zich op lokale materialen van Congo en Rwanda. De vrouwen die deze woonaccessoires maken, werken in een veilige werkomgeving en krijgen een eerlijk loon.

Bron: Kisany

 

Ecologische tapijten

Tapijten geven je woning in een handomdraai meer gezelligheid, warmte en sfeer. Een tapijt van wol is niet alleen duurzaam maar creëert warmte en comfort. Bovendien is het ook in onderhoud heel makkelijk en biedt het extra isolatie en demping aan je vloer.

Bron: furnified.com

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top