Doorgaan naar inhoud
Een kleine leefruimte inrichten doe je zo

Een kleine leefruimte inrichten doe je zo

Woon je in een klein huis of appartement? Dan vraagt het inrichten van je kamers om inventieve ideeën om te voorkomen dat het propvol staat. Een kleine ruimte oogt vaak charmant en ook je interieur mag dat zijn. Stap weg van een puur functionele inrichting van kleine ruimtes en maak van je klein huis een echte thuis. Wij geven je alvast enkele basisprincipes mee om zelf aan de slag te gaan.

 

Verdeel je ruimtes in nog kleinere stukken

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig omdat je bij kleine ruimtes de neiging hebt om deze zoveel mogelijk open te laten. Maar om een zo licht en ruim mogelijk effect te creëren in een kleine woning is het belangrijk om rust en overzicht te behouden. Hoe? Door aparte leefruimtes te gaan afscheiden. Niet met een wand of muur maar door overgangen tussen verschillende functionele ruimtes af te bakenen met een dressoir, planten, een fauteuil, staande lampen of vloerkleden. Zo maak je duidelijk dat je van je woonkamer de keuken inloopt, ook al ben je in vierkante meter vrij beperkt.

 

Kies voor meubels op pootjes of zwevende elementen

Licht en ruimte creëren in huis doe je door je vloer zo leeg mogelijk te laten. Kies daarom voor meubels op pootjes, die de vloer vrij laten. Of ga voor zwevende elementen. Niet alleen zijn ze enorm praktisch, ze zijn ook perfect voor kleine ruimtes. Met een zwevend tv-meubel creëer je bijvoorbeeld meteen meer openheid in huis. Een extra troef: het ziet er ineens een pak strakker en moderner uit. Hetzelfde geldt voor boekenkasten. Ze maken je interieur een pak zwaarder maar door te kiezen voor planken of zwevende boxen maak je het geheel weer veel ruimer.

 

Lichte kleuren

Een kleine ruimte schreeuwt om lichte kleuren voor je meubels, vloer en muren. Lichte kleuren zorgen er immers voor dat het natuurlijk licht in je woning versterkt wordt. Vind je wit een tikje te saai? Kies dan voor zachte pastelkleuren zoals taupe, oudroze of muntgroen. Richt je bij het maken van een kleurenpalet voor je ruimte op een kleurenpalet van drie kleuren: één accentkleur waarmee je diepte kan creëren en alles wat spannender kan maken en twee lichte, heldere tinten die de ruimte opklaren. Heb je toch nood aan meer durf in je interieur? Verf enkele meubelstukken in een felle kleur of kies voor enkele opvallende accessoires. Beperk je wel om overdaad aan kleuren, texturen en indrukken te voorkomen.

 

Spiegels en glas voor nog meer ruimtegevoel

Volstaan witte muren niet en wil je nog meer licht in huis? Denk dan eens aan het plaatsen van een glazen wand. Vervang een muur door glaswerk en trek zo veel meer natuurlijk licht binnen. Toch geen zien om te bricoleren aan je woning? Dan helpt het om enkele spiegels te plaatsen. Speel met groottes en plaats verschillende spiegels tegenover je ramen om zo meteen in een oase van licht te baden en de ruimte volledig open te trekken zonder grote ingrepen.

 

Werk in de hoogte

Je ruimtes groter maken, kan je doen door meer in de hoogte te gaan werken met je inrichting. Laat kasten doorlopen tot aan het plafond, hang een boekenplank boven de deur en breng met behang of verf verticale lijnen aan in je interieur. Zo laat je je kamers nog hoger en groter lijken.

 

Hou het multifunctioneel

In een kleine ruimte moet je elke centimeter benutten. Meubels die multifunctioneel zijn en veel opbergruimte creëren, zijn daarom een win. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbare eetkamertafel die je enkel voor bezoek dient uit te klappen, een slaapbank die je overdag in een gezellige sofa omtovert of een salontafel of poef waar je ook spullen in kan opbergen. Er zijn intussen al heel wat leuke meubels met toffe designs die zowel praktisch als stijlvol zijn. Investeer ook in organizers en opbergtools om orde in de chaos te scheppen. Mandjes in je boekenkast of op je legplanken kunnen een handige manier zijn om rommel te verbergen of oude magazines in te sorteren.

 

Werk in lagen voor meer diepte

In kleine ruimtes ontbreekt het vaak aan diepte en dat is niet geheel onlogisch. Met enkele eenvoudige trucjes slaag je erin om toch meer structuur te creëren. Dit doe je door te gaan werken met contrasten en verschillende materialen. Kies voor een neutrale sofa, maar werk met kussens in verschillende kleuren en een plaid in een natuurlijke textuur of met interessant patroon om het geheel interessanter te maken. Ook het gebruik van wandtapijten of vloerkleedjes en de nodige dosis wall art kan hierbij helpen. Maar we herhalen het hier opnieuw: less is more, te veel drukte en materialen zorgen net weer voor het omgekeerde effect en verkleinen je ruimtes.

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top