Doorgaan naar inhoud
Een tapijt kiezen voor je interieur

Een tapijt kiezen voor je interieur

Of het nu zomer, winter, lente of herfst is: een tapijt hoort een essentieel onderdeel te zijn van je interieur. Niet alleen houdt het bij koude buitentemperaturen je voeten lekker warm, het zorgt ook voor een extra laagje isolatie én het creëert instant een portie gezelligheid. Bovendien slaagt een tapijt er ook in om van grote ruimtes een sterk geheel te creëren. Hieronder vind je aantal handige tips die je helpen bij het uitkiezen van het ideale tapijt: van formaten en styling tot kleuren.

 

Bij het uitkiezen van een tapijt lijken de mogelijkheden eindeloos. Zo zijn er tal van prints met een prachtige uitstraling, handgeweven exemplaren met rijke kleuren, vloerkleden met een unieke textuur voor een volwassen look maar ook tijdloze vintage exemplaren en tapijten gemaakt van duurzame materialen. Wil je het juiste stuk kiezen voor jouw interieur, dan moet je rekening houden met een paar gouden regels.

Bron: furnified.com

 

De functie van het tapijt

First things first: het blijft in de eerste plaats belangrijk om te bepalen waarom je precies een tapijt wil. Koude voeten voorkomen, een speelterrein afbakenen voor de kinderen, zorgen voor meer demping en isolatie, gemoedelijkheid en gezelligheid creëren,... al deze redenen vragen om een specifiek vloerkleed en duwen je keuzes voor print, design en formaat in een bepaalde richting. Een tapijt in de speelkamer van de kinderen heeft immers een heel andere functie en look & feel nodig dan een luxueus statement piece in je woonkamer.

 

Afmetingen en grootte

Het juiste formaat voor een tapijt bepalen blijkt wel vaker een zware dobber te zijn. In de winkel zie je alles zonder de context van je eigen woning en is het moeilijk om in te schatten of een tapijt past in de ruimte die je voor ogen hebt. Om de afmetingen te bepalen, kijk je best naar de kameropstelling. Haal een paar oude kranten boven en leg ze in de vloer in de maat van hoe je je tapijt graag zou willen. Staat je salontafeltje bijvoorbeeld voor je sofa, dan kan je het tapijt onder de salontafel leggen en laten doorlopen onder de zetel om een mooier, samenhangender geheel te creëren en de ruimte meer diepte te geven. Leg je een tapijt onder de eetkamertafel? Reken dan op een buffer van minstens 60cm langs de tafel zodat iedereen zijn of haar stoel makkelijk kan verschuiven.

Bron: furnified.com

 

Cirkel, rechthoek of vierkant?

De vorm van het tapijt wordt grotendeels bepaald door de ruimte waar het in komt te liggen en de vorm van de meubels die eromheen staan. Een rechthoekig vloerkleed is zowat de populairste optie en benadrukt sterk de rechthoekige vorm van een kamer. Met een rond tapijt breek je de lijnen en zorg je in diezelfde kamer net voor meer speelsheid en contrast. Een vierkant vloerkleed oogt dan weer het mooist in een kamer die niet vierkant of rechthoekig ligt. Combineer het met andere tapijten die je er nonchalant overheen drapeert voor een nog interessanter geheel. Met een lange loper zorg je dan weer net dat mensen zich welkom voelen bij jou in huis.

Bron: Kate Elizabeth

 

Hoog- versus laagpollig tapijt

Bij de keuze van het type vloerkleed barst vaak de strijd los tussen enerzijds hoogpollig en anderzijds laagpollig tapijt. Een hoogpollig tapijt heeft een nonchalantere samenstelling waardoor het meer in het oog springt, luxueuzer oogt en meer warmte en gezelligheid creëert. Ideaal voor de woon- of slaapkamer. Een laagpollig tapijt is dan weer veel onderhoudsvriendelijker en strakker, waardoor het ideaal is voor in de eetkamer.

Bron: furnified.com

 

Duurzame materialen

Kies bij de aankoop van een vloerkleed steeds voor de meest duurzame materialen zoals bamboe, haar, wol, katoen en bamboe. Ze zorgen vaak voor een luxueuze en karaktervolle toets in je interieur. Duurzame materialen verschillen sterk qua onderhoud. Zo moet je een katoenen tapijt regelmatig reinigen, terwijl wol net vuilafstotend is. Een ruimte waar je veel verloop op je tapijt zal hebben, decoreer je best met een meer synthetisch tapijt van polyester. Dit type vloerkleed verkleurt niet snel en kan je heel makkelijk schoonmaken. Ideaal voor de speelkamer of keuken.

 

De kleur van je tapijt

De kers op de taart is natuurlijk een tapijt uitkiezen dat qua kleur perfect aansluit bij de look & feel van je interieur. Koop je een duurzaam stuk, dan is de kans groot dat je investeert in een tijdloos exemplaar in een eerder neutrale kleur. Ook bij een meer ingetogen en strakke, sobere interieurstijl kies je beter voor neutralere tinten en effen tapijten. Van plan om je tapijt dicht bij een druk behang te leggen of in de buurt van een muur of meubelstuk met een uitgesproken kleur? Dan is neutraal opnieuw de way to go.

Maar je kan uiteraard ook echt een statement maken met een vloerkleed. Zoek een kleurrijke blikvanger uit of een tapijt met een unieke grafische print om je interieur meer eclectisch te doen ogen of kies voor een doorleefd exemplaar met een vintage patroon dat subtieler de aandacht naar zich toetrekt.

Bron: furnified.com

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top