Doorgaan naar inhoud
Het subtiele verschil tussen bamboe, rotan en riet

Het subtiele verschil tussen bamboe, rotan en riet

Duurzame materialen winnen aan populariteit. Bamboe, rotan en riet zijn materialen die overal opduiken als het over (vintage) meubels en accessoires gaat. Heel wat interieurliefhebbers zijn dol op de geweven warmte. Echter, worden de drie materialen dagelijks verward met elkaar. De vaak besproken rieten fauteuil is namelijk niet gemaakt uit riet, maar uit rotan. Wat het verschil is tussen bamboe, riet en rotan? Dat lees je hieronder. Zeg vaarwel tegen de eeuwige verwarring en vergis je niet langer van materiaal.

Bamboe

Heel wat mensen denken dat bamboe met zijn houtlook bij de houtsoorten behoort, maar dat is niet het geval. Bamboe is één van de sterkste grassoorten. Deze soort groeit in de tropische en subtropische gebieden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bamboe is erg sterk en kent daardoor veel toepassingen. De plant groeit als kool en is bestand tegen schimmels, onkruid en insecten. Zonlicht en water zijn de enige dingen die bamboe nodig heeft om te kunnen groeien. De stengels zijn hol vanbinnen en zijn daardoor gemakkelijk te onderscheiden van riet of rotan. Door nabewerking wordt bamboe erg stevig en gaat het lang mee.

 

Riet

Spreek jij ook wel eens over rieten meubels? Dan is dit waarschijnlijk rotan en geen riet, want riet wordt niet gebruikt om meubels te vervaardigen. De meeste meubelen zijn gemaakt uit rotan, dat veel steviger is. Riet is een grassoort die groeit langs water en natte bodems en kan wel drie meter hoog worden. Het materiaal is bruikbaar voor bijvoorbeeld afdekking van daken, schuttingen, ..., maar niet voor het vervaardigen van driedimensionale meubelobjecten.

 

Rotan

Rotan is afkomstig van de rotanpalm, een lange liaan die veel voorkomt in de tropen en is massief in tegenstelling tot bamboe. Aangezien het geen waterplant is, is het materiaal erg geschikt om meubelen en woonaccessoires van te maken. Rotan wordt versneden in verschillende diktematen en wordt daarna ook wel pitriet genoemd. Hierdoor ontstaat er veel verwarring met echt riet. Door rotan te versnijden kan het materiaal gemakkelijk gevlochten worden. Gedetailleerde patronen kunnen op die manier worden gecreëerd. Het is niet voor niets dat er van rotan geweldige meubels, woonaccessoires en fietsmanden gemaakt worden.

Meubelen van rotan in je interieur

Dankzij rotan kan je een mediterrane gevoeligheid in je huis binnenbrengen. De rotanmeubelen hebben een rijke geschiedenis van al duizenden jaren. Er is in Europa een groeiende voorliefde voor geweven meubels dankzij de eeuwige kwaliteit van het materiaal, zowel binnen als buiten. Rotan wordt niet langer gezien als het typische en minder gewaardeerde materiaal voor terrasmeubels uit de jaren ’90. Het oude ambacht van het weven van meubels, gaat terug tot oude en recentere beschavingen; rotan was heel populair bij de oude Egyptenaren en de modernisten. Tegenwoordig past rotan, met zijn veelzijdigheid tussen binnen- en buitenomgevingen, om nog maar te zwijgen over het lichte gemak van verplaatsing tussen de twee, in elke woning of appartement. We keren steeds meer terug naar handwerk na de focus op machinegemaakte perfectie. De kracht, natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid van rotan is niet te onderschatten.

Neem zeker een kijkje bij Furnified om de mooiste Rotan meubelstukken te bewonderen en misschien wel te integreren in jouw eigen interieur!

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top