Doorgaan naar inhoud
Hittegolf? Met deze tips houd je je huis (en hoofd) koel

Hittegolf? Met deze tips houd je je huis (en hoofd) koel

Fieuw, het is warm. Echt heet. Schaduw opzoeken en veel drinken is dan de boodschap, maar waar vind je verkoeling als het binnen ook om te bakken is? Furnified geeft je voor de belangrijkste ruimtes in huis een paar tips om de zon en de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Loop je mee?  

 

Zo houd je de woonkamer koel

Vertrek je ’s morgens naar kantoor – ook al is dat door thuiswerk maar een verdiep naar boven of naar beneden - houd je gordijnen in de woonkamer overdag dicht. Alle beetjes helpen. Ook gordijnen in een lichte kleur en dito stof doen meer dan je denkt. Al kunnen we van witte doorschijnende ondergordijnen nu ook geen mirakels verwachten.

Heb jij een woning met (rol)luiken voor het raam? Maak er gebruik van en rol ze naar beneden of klap ze dicht tot je nog een streepje licht hebt.  

Ook je deuren dichthouden kan helpen. Het lijkt misschien vreemd, maar overdag haal je met open deuren de warme lucht net naar binnen. Wat je wel kan doen, is ’s avonds laat of ’s morgens vroeg – wanneer het is afgekoeld – alle ramen en deuren een uurtje openzetten. Zo creëer je een tochtstroom die de drukkende warmte naar buiten jaagt. En daarna: alles terug dicht!

Kies tot slot voor meubilair dat ‘ademt’, op basis van lichte, natuurlijke materialen. Linnen voor de sofa of jutte voor het vloerkleed zijn prima voorbeelden. Sierkussens en plaids berg je tijdens een hittegolf beter op. Of neem ze mee naar buiten voor een outdoor living ervaring. Werkt prima bij een zonsondergang op je terras of in de tuin. Glaasje wijn, streepje muziek: zo draai je die hittegolf om in een fijne ervaring.   

 

Zo houd je de keuken koel

In de keuken kan het zweten worden als je ’s avonds bij exotische temperaturen in de potten en de pannen staat te roeren. De dampkap opzetten kan al helpen, maar trop is te teveel: wat ons betreft stop je dat koken tijdens de warmste dagen gewoon in de frigo en zet je in de plaats makkelijke pastaslaatjes, koude schotels of waarom geen portie afhaalsushi op het menu. Tijd en transpiratie gespaard!

Verbouw je binnenkort deze ruimte? Denk dan eens aan een marmeren werkblad. Deze natuurlijke steensoort oogt niet alleen cool, hij koelt ook de kamer af waarin hij gebruikt wordt. Het overwegen waard!


Zo houd je de eetkamer koel

Kan je buiten niet terecht voor een lekkere maaltijd in fijn gezelschap, dan is je eetkamer uiteraard een prima plek. Geen of weinig mogelijkheid tot verkoeling in de kamer? Met deze tips krijgt de hittegolf quasi geen kans:

  • Kies voor stoelen met een leuning die ademt, zoals rotan vlechtwerk. Klinkt dom? Een stoel in velvet of lucht aan de rug, wij weten wel waar we willen zitten.
  • Ook hier zijn kussens en kaarsen niet nodig. Hoe minder wrijving of directe warmtebronnen in de kamer, hoe beter. Ook ingeschakelde apparatuur die je niet nodig hebt, haal je beter even uit het stopcontact.
  • Lukt het niet op de ‘natuurlijke’ manier? Investeer dan in een moderne ventilator: een mobiel (liefst snoerloos) toestel met verschillende standen dat niet al te veel lawaai maakt. Of ga voor heuse airconditioning. Zo kan je op voorhand de kamer koelen en vertoef je in een bijna constante temperatuur.

Psst, dat koud slaatje past hier perfect. Wat je ook doet, laat het smaken!

 

Zo houd je je slaapkamer koel

De laatste op de lijst, is de slaapkamer. Een belangrijke ruimte om koel te houden, want het is bewezen dat temperaturen boven de 18°C een negatieve impact hebben op je slaapkwaliteit. Niet handig als je overdag moet werken, voor kindjes zorgt of graag actief bezig bent. Met deze tips houd je ook de nachten draaglijk.

Met kleine handelingen kan je per ruimte de kans op tropische sferen danig verkleinen. Vergeet vooral niet voldoende water te drinken en tijdens de warmste uren van de dag de schaduw op te zoeken. De rest vind je bij Furnified.

 

Auteur: M.AH.L.

 

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top