Doorgaan naar inhoud
Thonet, de grondlegger van het meubeldesign

Thonet, de grondlegger van het meubeldesign

Na de stiel van schrijnwerk onder de knie te krijgen, werd de Duits-Oostenrijkse Michael Thonet in 1819 meubelmaker. De ontwikkeling van stoel nr. 14 werd zijn doorbraak. Deze Weense koffiehuisstoel werd gemaakt door massief beukenhout te buigen. Naast beuk werkte Thonet ook met stalen buizen. De meubelmaker wordt gezien als de grondlegger van het meubeldesign.

 

Snellere en goedkopere productie

Michael Thonet maakte bij zijn start meteen bedden, zetels en stoelen in de conventionele Biedermeierstijl. Hij zocht echter snel naar goedkopere en snellere methodes om meubels te produceren. Verspilling van materiaal probeerde hij te vermijden. Dankzij de industrialisering van zijn meubels kon hij op voorraad werken en hoefde hij niet op bestelling te werken.

Pinterest

 

Gebogen hout

Thonet werd bekend door zijn stoel nr. 14, die het Weense koffiehuis Café Daum van zitplaatsen voorzag. Van deze stoel werden meer dan 50 miljoen exemplaren geproduceerd. De ontwikkeling van dit meubelstuk werd mogelijk gemaakt door het buigen van hout. Door dunne houten latjes in lijm te koken tot ze buigzaam werden, kon hij bundels van die latjes in een mal persen tot een vorm. Tenslotte belegde de meubelmaker dit met fineerhout. Om deze methode te beschermen vroeg hij patenten aan zodat hij licenties kon verkopen. Hij gebruikte een vage omschrijving om namaak te voorkomen, maar daardoor werd zijn patentaanvraag afgewezen. Jaren later werd zijn aanvraag in Wenen aanvaard omdat hij de Oostenrijkse kanselier kende. De techniek werd steeds meer geïndustrialiseerd en er was sprake van een heuse Thonet fabriek.

Pinterest

 

Wereldtentoonstelling van 1851

In 1851 deed Thonet mee aan de wereldtentoonstelling Chrystal Palace te Londen. Zijn internationale doorbraak werd hier geschiedenis.

 

Metalen buismeubilair 

Pinterest

Vanaf 1930 produceerden zijn zonen eveneens metalen buismeubilair. Thonet was de grootste producent wereldwijd van de destijds nieuwe stalen buismeubelen. De meubels werden ontworpen door beroemde Bauhaus-architecten zoals Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Marcel Breuer, Mart Stam, … Deze metalen buismeubelen zijn een echte mijlpaal in de meubelgeschiedenis.

 

De Furnified interpretatie

De Swing stoel van Furnified is een prachtige interpretatie van de klassieke buismeubelen. Dankzij het tijdloze rieten design en de comfortabele zitting is dit de ideale stoel voor in jouw eetkamer. 

 

Bij de ruimere interpretatie van het klassieke buismeubel ontstond een andere versie van de Swing stoel. Bij deze werd de zelfdragende structuur in metaal overspannen met kwaliteitsvol Aniline leder wat de stoel extra degelijk maakt.

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top