Doorgaan naar inhoud
Deze 10 aspecten zijn allesbepalend voor je interieur

Deze 10 aspecten zijn allesbepalend voor je interieur

Smaken verschillen en er zijn tal van stijlen om je woning in te richten. Toch zijn er tien aspecten die elk interieur bepalen en waar interieurexperten meteen op focussen. Hou deze in het achterhoofd en laat het beste van je inrichting naar voor komen.

 

#1: Hoe de ruimte is verlicht

De sfeer in een ruimte wordt bepaald door het licht. De natuurlijke lichtinval is hierbij erg belangrijk. Ramen in de woning op de juiste plaatsen doen wonderen. Aan de natuurlijke lichtinval kan je jammer genoeg niet veel doen, tenzij je zelf bouwt of verbouwt. Toch kan een eettafel in natuurlijk marmer een groot verschil maken dankzij het reflecterend effect van het invallend licht op de tafel. Ook spiegels hebben een verlichtend effect in de woning.

Kunstmatige verlichting is tevens van belang. Het is aangeraden om voor variatie te zorgen: combineer een muurlamp, een hanglamp, een plafondlamp, een tafellamp, … Verschillende lichtbronnen verbeteren de sfeer in je woning en zorgen voor gezelligheid.

 

#2: De plaatsing van de meubels

Een juiste meubelcompositie is van groot belang voor de uitstraling van je woning. Zo wordt er vaak geopperd om de zetel niet tegen de muur te zetten. Nochtans is het zonde om in een kleine woning plaats te verspillen door je bank in het midden van de kamer te plaatsen. Als je echter over een grote open leefruimte beschikt, kan je je zetel meer de kamer intrekken. Zo voorkom je dode ruimte in het midden van je woonkamer en creëer je een uitnodigende zithoek. De juiste afstand bewaren tussen je bank en de andere meubels is belangrijk. Alles draait hier om een mooi evenwicht, zodat je een goede sociale zithoek creëert.

#3: Opfleurende bloemen

Kleine aspecten zoals een boeketje bloemen op tafel of op de kast zorgen ervoor dat je huis echt je thuis zal worden. De geur laat je meteen weg mijmeren en het geeft direct kleur aan elke ruimte. Heb je een klein budget, en wil je niet steeds verse bloemen aankopen? Dan zijn droogbloemen een waardig alternatief.

#4: Gezellige kussens op de zetel 

Twee sierkussens op de bank, dat getuigt van weinig stijl. Bij kussens mag je het mix and match principe zeker toepassen. Hoe meer, hoe beter! Combineer verschillende patronen en maak een cosy zithoek waar je in wilt wegzakken.

#5: De indeling van de boekenkast

De plaatsing en indeling van je boeken in de kast, bepalen hoe je woning overkomt. Mensen met boekenkasten die propvol staan met boeken, lezen die boeken vaak niet en zien dit puur als een decoratief item. Een kast die sporadisch wat boeken bevat, is enorm stijlvol en geeft een geleerd effect.

#6: De materiaalkeuzes

Woningen waarin duurzame materialen worden gebruikt en waarin er duidelijk is geïnvesteerd in bijvoorbeeld houtwerk, scoren hoog bij interieurexperten. In materialen als marmer, terrazzo en hout moet je echt investeren, want dat loont voor altijd. 

 

#7: Heersende eenheid

Woningen waar er eenheid bestaat in materiaalkeuzes en stijl en waar het totaalplaatje erg duidelijk is, lijken veel eleganter. Gebruik je marmer? Laat dan enkele accenten terugkomen van dit type marmer in elke ruimte. Kies je voor eik als houtsoort? Wijk hier dan niet te vaak van af en gebruik eik doorheen de hele woning. Verder moet er ook eenheid zijn met de bewoner. Design is zodanig persoonlijk dat ruimtes de mensen die er wonen moeten reflecteren.

 

#8: Wat er aan de muren hangt

Wanddecoratie geeft de inrichting van je woning meteen een interessante boost. Wat je aan je muren hangt is belangrijk, maar ook hoe je dat doet. De kunst zit hem dus niet alleen in de wall art zelf, maar ook in het ophangen ervan. De juiste compositie vinden loopt niet altijd van een leien dakje, maar is wel heel belangrijk. Combineer je meerdere werken? Voeg je daar ook foto’s aan toe? Allemaal zaken waar je op voorhand goed over moet nadenken. Leg de compositie alvast eens op de grond klaar, zodat je geen onnodige gaatjes moet boren en plamuren.

 

#9: De aroma’s in de woning

Interieurexperten houden niet van een walm van geuren en merken dit meteen als ze binnenstappen. Hoe meer, hoe beter, geldt niet voor geurkaarsen en verstuivers. Het lijkt dan meteen of mensen iets willen verbergen. Laat die derde geurkaars dus maar staan als decoratie!

 

#10: Aandacht voor exterieur

Niet alles draait enkel om interieur, ook een goed overdacht exterieur is van belang. Een tuin moet een echt groen paradijs worden en het terras mag zeker zomerklaar staan. Interieur en exterieur moeten naadloos bij elkaar passen. De relatie tussen het gebouw en de natuur is erg belangrijk om harmonie te vinden in het totaalproject. Het geheel is namelijk meer dan de som der delen. Gebruik daarom voldoende natuurlijke materialen in je interieur.

Pinterest

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top