Doorgaan naar inhoud
Zo onderhoud je houten meubels

Zo onderhoud je houten meubels

Houten meubels zijn erg mooi in elk interieur, maar dit natuurlijk product heeft af en toe wel aandacht nodig. De juiste zorg zal duurzaamheid verzekeren en zorgen dat je houten meubels lang meegaan. Lees hier hoe je je meubels goed en grondig kan onderhouden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan jezelf ervoor behoeden om je houten meubels intens te onderhouden, door ze minder bloot te stellen aan schadelijke factoren. Zet houten meubels nooit in direct zonlicht, want dan zullen deze verkleuren. Als je bijvoorbeeld accessoires hebt staan op een dressoir in de zon, zullen dat donkere plekken worden omdat de rest van de kast verschijnt. Een goede luchtvochtigheid kan daarnaast wonderen doen, want bij een te droge omgeving zal het hout gaan vervormen en beginnen (krom)trekken. Een relatieve luchtvochtigheid van 50% à 60% is standaard in woningen en aangeraden. Gebruik steeds onderleggers onder natte glazen en hete potten en pannen.

 

Elke dag zorgdragen

De eettafel is één van de centrale plaatsen in je woning; er wordt aan gegeten, gemorst, gelachen en … geleefd. Dit meubelstuk is het perfecte voorbeeld van een item dat dagelijks zorg nodig heeft om mooi te blijven. Kruimels en stof kan je met een droge of licht vochtige doek verwijderen. Mors je vloeistoffen? Dep het dan snel op zodat het niet in het hout kan trekken en plekken achterlaat. Met een sopje kan je je tafel snel terug de oude maken.

 

Stofvrij

Het is belangrijk om je houten meubels stofvrij te houden door af en toe met een microvezeldoekje aan de slag te gaan.

 

Weg met vlekken

Als je vlekken hebt op je meubels, kan je een onderhoudswas gebruiken. Dit product kan worden aangebracht op zowel behandelde als onbehandelde meubels. Als je een meubelstuk hebt dat minder bestand is tegen vlekken, kan je opteren voor een olie. Dit onderhoudsproduct frist het hout op zonder alles te moeten opschuren. Dankzij de olie zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen en is de kans op vlekken en kringen beduidend kleiner. Dit product dringt namelijk in het hout, waardoor het verzadigd geraakt. Een groot voordeel is dat het niets zal afdoen aan de natuurlijke feeling, zonder extra glans. Breng een dunne laag aan en verwijder de overtollige olie met een katoenen doek.

 

Een volledige bescherming

Lak kan elk houten meubel beschermen tegen warmte- en vochtkringen, maar neemt de natuurlijke allures wat weg door het blinkende effect. Je kan ook kiezen voor een matte lak, of een dekkende kleurlak. Een gelakt meubel is erg gemakkelijk schoon te maken met een droge of licht vochtige doek.

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top