Doorgaan naar inhoud
5 tips voor het kiezen van de juiste eettafel

5 tips voor het kiezen van de juiste eettafel

De eettafel vormt het hart van elke woning: je spendeert er heel wat tijd en dan is het belangrijk om aan de juiste eettafel te zitten. Met deze 5 Furnified tips zal je de perfecte eettafel uitkiezen om urenlang te tafelen en de mooiste herinneringen te creëren!

#1: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd 

Eerst en vooral moet je bepalen hoeveel zitplaatsen je aan je tafel wenst en dit zal de grootte bepalen. Met hoeveel personen wonen jullie thuis en komt er vaak bezoek over de vloer? Als je voldoende plaats hebt in je eetkamer of keuken, geldt de regel ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Een grote tafel is erg gezellig en zorgt voor een gastvrije sfeer. Het is handig wanneer er mensen langskomen dat je niet steeds een extra tafel en stoelen moet aanschuiven. Spontane bezoeken vormen dan geen probleem.  

In een kleine ruimte zal je de omgekeerde oefening moeten maken en dan komt een meetlint van pas. Meet de plaats tussen de imaginaire tafel en de muur. Je wilt voldoende plaats om te zitten, dus reken daar zeker 1m à 1m20 voor. Te strak aan de tafel zitten is niet fijn. Als je een dressoir kast hebt, meet je vanaf de kast in plaats van vanaf de muur. Dankzij de lintmeter kan je je visueel voorstellen hoe het geheel er zal uitzien. Je kan ook een karton op maat knippen of een tafelkleed in het juiste formaat vouwen om de inbeeldoefening erg doordacht aan te pakken.

 

#2: Rond of hoekig?

Steeds vaker kiezen mensen voor een ronde eettafel. Dat is niet gek want een ronde tafel is mooi, praktisch, veelzijdig en vooral gezellig. Als je klein woont, is een ronde tafel ideaal omdat ze minder plaats inneemt. Je kan met heel wat mensen rond zo’n tafel zitten, aangezien je nooit meer last hebt van hoeken en kanten. Bovendien is een woonkamer of keuken vaak al opgebouwd uit heel wat hoeken en zijn ronde vormen in sommige interieurs wel welkom. Op die manier kan je je inrichting breken en geef je het een speels effect. De belangrijkste reden om voor een ronde of ovale eettafel te kiezen is natuurlijk omdat het gezelliger is. Je kan gemakkelijker gesprekken voeren en met iedereen oogcontact maken. Met een oneven aantal mensen heb je bovendien geen probleem!

Als je in een kleinere ruimte een rechthoekige eettafel kiest, dan opteer je best voor een smaller exemplaar gecombineerd met een zitbank. Eettafel Lex is hier een prachtig voorbeeld van.

Langwerpige tafels zijn razend populair in riante woningen of appartementen. Je kan op een hoek een spelletje spelen en daarna aan het andere uiteinde aanschuiven om te dineren. Heb je bezoek? Dan schuif je gemakkelijk een extra tafel en stoelen erbij.

 

#3: Wat met tafelpoten?

Het is bijzonder onprettig om tijdens een gezellig diner telkens tegen een tafelpoot te stoten. De plaatsing van de tafelpoten is dan ook erg belangrijk: je moet ernaast kunnen zitten en niet ertegen.

De Harris eettafel, met een sterpoot in het midden, is een must have en geeft je eettafel een leuke look. Een tafelpoot in het midden is heel handig zodat niemand lastig moet zitten rond de tafel. In combinatie met een elegant blad naar keuze, brengt deze tafel steeds sfeer tijdens momenten met familie en vrienden. Dankzij haar compacte afmeting is deze tafel geschikt voor in de woonkamer, eetkamer of keuken. Ook in kleinere ruimtes komt deze eyecatcher volledig tot haar recht. 

 

#4: Stijl- en materiaalkeuzes

Je eettafel moet mooi passen bij de rest van je interieur. Kijk niet alleen naar wat mooi is, maar ook wat er in het plaatje past. Kies een blijvend element in de ruimte en stem de keuze van de eettafel daarop af. Het materiaal heeft ook een groot effect. Het is steeds mooi om een eerder gebruikt materiaal te herhalen. De keuzes zijn eindeloos: marmer, hout, metaal,… Twijfel je of de eettafel past in jouw woning of appartement? Neem dan enkele foto’s voor je naar de winkel gaat en vraag een staaltje. Verlies ook het onderhoudsaspect niet uit het oog!

 

#5: Zwart, wit of kleurrijk?

Ook de kleur van je eettafel speelt een grote rol. Vooral als je een kleinere ruimte hebt is dit erg belangrijk. Een eettafel van wit marmer of keramiek maakt de kamer optisch groter dan een zwart robuust exemplaar.

Bekijk alle Furnified eettafels voor meer inspiratie en om een prachtige eyecatcher in je woning te kunnen integreren!

 

By Lien Egghe

 

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top