Doorgaan naar inhoud
7 tips voor het inrichten van een eclectisch interieur

7 tips voor het inrichten van een eclectisch interieur

Vorig jaar was het Scandinavische interieur een grote trend, maar dit jaar horen we weer vaker een nieuwe term rondgaan: het eclectisch interieur. Soms kom je wel eens een woning tegen die erg bij je in de smaak valt, maar waarbij je niet weet hoe je de stijl zou omschrijven. Dan is de kans groot dat je een eclectisch interieur hebt ontdekt. Van een mix van meubels en accessoires in verschillende interieurstijlen en ontwerpperiodes tot een geordende chaos; lees in zeven tips en vuistregels hoe je jouw huis of appartement eclectisch kan inrichten. Het lijkt namelijk eenvoudiger dan het is!

 

#1: Verschillende ontwerpperiodes

Eén gouden regel bij het ontwerp van een eclectisch interieur, is dat de accessoires en meubels uit verschillende ontwerpperiodes of interieurstijlen afkomstig moeten zijn. Buiten de lijntjes kleuren mag binnen deze stroming, zolang je je persoonlijkheid maar niet uit het oog verliest. Door te mixen and matchen komt het eclectisch interieur het beste tot zijn recht. Een tapijt van je oma kan dus perfect gecombineerd worden met een moderne zitbank. Vintage is bijvoorbeeld erg populair en een goede weg om in te slaan als je een eclectisch interieur wil creëren. Retro meubels met strakke nieuwe spullen zorgen steeds voor een karakteristieke ruimte met moderne invloed. Hoe je oud in een nieuw jasje steekt, ontdek je hier.

 

#2: Eclectisch kleurenpalet 

Alle muren wit houden om daarnaast te kunnen experimenteren met uitbundige meubels en accessoires, is een goed idee. Kies je voor kleur? Hou dan de algemene interieurregel van het kleurenpalet in het achterhoofd. Zorgvuldig uitgekozen kleuren zorgen voor harmonie in je ruimte. De muren zijn immers de achtergrond van jouw samengesteld interieur.

Pauletteintstad

 

#3: Een spel van texturen en materialen

Een gecontroleerde chaos creëren, dat is waar het bij het eclectisch interieur om draait. Het geheel mag niet te zwaar worden en daarom is het belangrijk om je woning niet zomaar vol te proppen met tal van meubels en accessoires uit verschillende periodes. Je kan ook variatie scheppen door verschillende materialen en texturen te combineren met elkaar zodat er visuele complexiteit kan ontstaan. Combineer velvet met teak of een bakstenen muur met goudkleurige items. Velvet met goud is eveneens een schot in de roos. Onze Piano poef is daar het perfecte voorbeeld van en geeft meteen een eclectische uitstraling in het juiste interieur.

Onze eclectische bijzettafel Firenze is ongetwijfeld dé eyecatcher van jouw woonkamer. Deze bijzettafel is een prachtige combinatie van grijs marmer en zwart fumé hout; twee prachtige materialen in één object.

 

#4: Personaliseren

Een eclectisch interieur is in principe een interieur dat organisch groeit en niet door een ontwerper werd vormgegeven. Als een interieur het gevoel geeft uit een catalogus te komen, bestempel je het eerder als niet eclectisch. Persoonlijke accenten zijn van groot belang en maken jouw woning je thuis. Je interieur zal weerspiegelen hoe jij in het leven staat. Unieke items die je bijvoorbeeld van de zolder van je tante of grootvader hebt gehaald of als souvenir hebt meegebracht van een Frans marktje, maken het geheel echt af. Eigen creativiteit (of die van je peuters) is meer dan welkom. Verzamel boeken en tijdschriften die je leuk vindt en geef ze een uniek plekje als deel van je inrichting.

 

#5: Wall art

Wanddecoratie past perfect binnen elk eclectisch interieur. Het is de uitgelezen kans om een hele muur vol met kaders en kunstwerken te hangen. Een wandcollage voegt meteen die persoonlijke touch toe als je de kaders vult met eigen creativiteit en persoonlijke foto’s. Hang gerust kunstwerken die je meenam uit het buitenland op of combineer met spiegels en kleurrijke vlakken.

Kunstwerk Fall Colours vormt op zichzelf een speels geheel dankzij de verschillende herfstige kleurcontrasten en afwisselende vormen. Doordat de kleuren van dit kunstwerk zo veelzijdig zijn, kan je Kunstwerk Fall Colours moeiteloos integreren in je eclectisch interieur.

 

#6: Niet overdrijven

Een eclectisch interieur is druk, maar toch netjes. De stijl oogt wel wat chaotisch, maar dat wil niet zeggen dat je overal rommel moet laten rondslingeren. Kasten vol met zaken zonder betekenis zijn niet de manier om de stijl te bereiken, maar wel een gedegen verzameling van waardevolle bezittingen. Sommige dingen zitten nu eenmaal beter in een doos dan dat ze staan te pronken op een vintage wandkast. Denk goed na over wat je waar zal plaatsen, zodat de ruimtes niet volledig vol staan. Kies daarnaast een focuspunt zodat niet alles schreeuwt om je aandacht en je nooit tot rust kan komen in je eigen huis of appartement.

 

#7: No rules

We gaven zes regels om deze blog te eindigen met de boodschap dat er eigenlijk geen regels zijn. Het is handig om een bepaalde leidraad te hebben, maar bij de eclectische interieurstijl is het vooral de bedoeling om je hart te laten spreken en niet te veel in te zitten met regels of hoe anderen de styling aanpakken. Kijk waar je je prettig bij voelt en laat je fantasie de vrije loop. De belangrijkste vuistregel: experimenteer vrij zonder in te zitten met de bovenstaande regels!

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top