Doorgaan naar inhoud
Het verleden in een modern jasje met een Mid-Century Modern interieur

Het verleden in een modern jasje met een Mid-Century Modern interieur

Mid-Century Modern is een Amerikaanse designbeweging in interieur, productontwerp, grafisch ontwerp, architectuur en stedenbouw die populair was in het midden van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog waaide het iconische, functionele design over van Duitsland naar Amerika om de hele wereld te veroveren. Iconische ontwerpers als Charles en Ray Eames en Arne Jacobsen drukten hun stempel op de stijl van deze eeuw. Ze introduceerden een nieuw soort interieur vol met zuivere lijnen, natuurlijke vormen en minimalistische silhouetten. Ook vandaag nog dragen we Mid-Century modern maar al te graag mee in onze stijlgids.

Pinterest

 

Een Amerikaanse Bauhaus interpretatie

Mid-Century Modern is de Amerikaanse weerspiegeling van de internationale en Bauhaus-bewegingen, met grondleggers als Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier. De Amerikaanse interpretatie is organischer van vorm en minder formeel. Braziliaanse en Scandinavische architecten oefenden in die tijd veel invloed uit met hun pure eenvoud en natuurlijke vormgeving. De natuur werd naar binnen getrokken en zo werd er adem gegeven aan interieurs. Ruime ramen en open plattegronden openden binnenruimtes naar buiten toe.

Pinterest

 

Vooruitstrevend meubeldesign

De Tweede Wereldoorlog liep af en architecten en beeldhouwers legden zich toe op nieuwe technologieën en ander materiaalgebruik. Ze ontwierpen zelfs meubels om hun eigen architecturale ontwerpen in te kunnen richten met het gepaste meubilair. Meer en meer werd er gewerkt met serieproductie; processen werden gestandaardiseerd en materiaalverspilling werd geminimaliseerd. Klassiekers zoals Thonet werden bekend van de processen voor het metalen buismeubilair. Daarnaast werd er ook gekeken naar compact en gemakkelijk vervoeren. Zo werden er wandsystemen uitgevonden die samengesteld werden om compact te transporteren.

Pinterest

 

Strak en eerlijk

Mid-Century Modern wordt gekenmerkt door strakke, eenvoudige lijnen en eerlijk materiaalgebruik, en bevat over het algemeen geen decoratieve versieringen. In het midden van de eeuw draaide het voornamelijk om authenticiteit en ambacht. Hoogwaardige materialen zoals fijn leer, edele houtsoorten en verchroomd staal geven flair aan het interieur, met oog voor detail én in harmonie met het geheel. De Mid-Century Modern stijl onderscheidt zich van de pure retro interieurs door kunststoffen en felle vlakken te vermijden.

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top