Doorgaan naar inhoud
Vintage dressoir kast van Furnified in een woonkamer.ALT

Het verschil tussen retro, vintage en antiek

Je wordt ermee naar je hoofd geslingerd: de termen vintage, retro en antiek domineren huidige interieur trends. Maar wat willen ze precies zeggen en wanneer weet je of iets vintage of retro is? Wat is het verschil? We leggen het graag even voor je uit.

Een retro look

Retro items zijn vaak zo goed als nieuwe items die ook nu nog in meubelwinkels verkrijgbaar zijn. Retro is dan ook afgeleid van het woord ‘retrospectief’, wat dus eigenlijk wil zeggen dat je terugblikt. Deze artikelen zijn dus niet antiek of vintage, maar hebben wel een ouderwetse uitstraling. Retro heeft dus een ‘oude’ look, maar vaak zijn het nieuwe items die je ook in een moderne winkel kan vinden.

Authentiek vintage

Tegenwoordig wordt het label ‘vintage’ op veel artikelen gekleefd. Vintage wordt echter gebruikt voor items die minstens 30 jaar oud zijn en afstammen uit de periode tussen 1920 en 1980. Echte vintage meubels vind je dus alleen maar op rommelmarkten of in tweedehandswinkels.

Vintage kast van Furnified in een woonkamer.ALT

Hoe zit het dan met antiek?

De kans is groot dat je antieke meubels alleen bij je (groot)ouders vindt. De term antiek wordt namelijk alleen gebruikt voor voorwerpen van minstens 100 jaar oud. Deze artikelen zijn bovendien meestal handgemaakt waardoor ze vaak erg waardevol zijn.

Hoe combineer je deze stijlen in je interieur?

Oude en nieuwe elementen in je interieur combineren is altijd een goed idee. Kijk bijvoorbeeld eens of je leuke antieke of vintage spulletjes vindt op de rommelmarkt en combineer ze met strakke, moderne meubelstukken. Hou je niet zo van de zoektocht naar echte traditionele stukken? Je kan ook perfect voor een vintage of retro look gaan. Denk hierbij aan vintage wandkasten, vintage dressoirs, vintage badkamerkasten en vintage spiegels.

Ontdek hier de vintage geïnspireerde meubels van Furnified!

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top