Doorgaan naar inhoud
Zo breng je de velvet trend naar jouw interieur

Zo breng je de velvet trend naar jouw interieur

Velvet is helemaal terug van weggeweest. Het afgelopen jaar zagen we de trend langzaam maar zeker menig huiskamer binnensluipen. Vroeger was het materiaal enkel betaalbaar voor rijke mensen maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Door de juiste combinatie van fluwelen elementen met je modern of klassiek interieur, scoor je ongetwijfeld met deze vrouwelijke, zachte trend. Er is maar één velvet item nodig om instant een luxueuze sfeer toe te voegen aan je woonruimte. We hebben alvast 4 blikvangers op een rijtje gezet om de velvet trend toe te passen in je interieur.

 

Wat is velvet?

Velvet, velours en fluweel worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar wat is precies het verschil? Velvet is de Engelse benaming voor wat we in het Nederlands fluweel noemen. Velours is dan weer de Franse vertaling, al is velours qua stof iets zwaarder dan fluweel. Meestal worden de drie termen gewoon door elkaar gebruikt want qua look, aaibaarheid en uitstraling zijn ze quasi identiek.

Bron: furnified.com

 

Waarom kiezen voor velvet in je interieur?

Velvet meubels en woonaccessoires zijn al eeuwenlang erg geliefd. In de jaren zestig en zeventig kenden ze zelfs een ware heropleving. Met een velvet toets geef je meteen een luxueuze en koninklijke uitstraling aan elke ruimte. Een fauteuil, poef of enkele kussens zijn vaak al genoeg om mee te zijn met de trend en om een verschil in je interieur te maken. Velvet zorgt echter ook voor een romantische toets in huis en brengt warmte in je woonruimte. Zo sluit het erg mooi aan bij een meer industriële look of bij het lichte hout van de Scandinavische stijl. Een extra troef: velvet meubels vind je in alle kleuren. Er zit dus altijd een item bij dat perfect bij jouw interieur past.

 

De velvet blikvangers

Een velours zetel

Dé eyecatcher in huis, dat is een velvet zetel in je woonkamer. Het is meteen de sfeermaker en zorgt voor een nonchalante en luxueuze uitstraling. Een warme, okergele velvet bank staat prachtig in een donker interieur en doet de ruimte meteen knallen. Heeft je woning gouden accenten? Dan zijn koningsblauw en diepgroen prachtig. Heb je een meer industriële stijl? Dan zorgt een poederroze velvet sofa voor een zachtere en warmere toets.

Bron: furnified.com

 

De velvet fauteuil

Is een fluwelen sofa voor jou net een stapje te ver? Dan kan je velours ook op een subtielere manier in je interieur verwerken door een accent aan te brengen met een velvet fauteuil. Een stoere, robuuste zetel combineer je perfect met dit stuk. Kies voor een kleur die complementair is aan je sofa om het verschil in texturen uit te spelen en een interessant geheel te creëren. Heb je een meer neutrale zetel? Dan kan je opvallen met een fauteuil in een knalkleurtje.

Bron: furnified.com

 

Fluwelen eetkamerstoelen

Velvet eetkamerstoelen passen in elk interieur en zijn eindeloos combineerbaar. Bij een landelijk interieur ga je op zoek naar een stoel met houten poten om het geheel warm en huiselijk te houden. Wil je een toch iets stoerder effect met meer contrast, dan combineer je een zachte velvet stoel met een robuuste tafel van hout of metaal. Belangrijk is dat je de eetkamerstoelen zeker goed reinigt en onderhoudt om het mooie effect langdurig te behouden.

Bron: furnified.com

Velvet poefjes

Ga je toch liever voor de ultieme, subtiele, luxueuze toets? Dan zijn velvet accessoires jou op het lijf geschreven. Mis je thuis nog wat gezelligheid en knusheid, leg dan je sofa vol met kussens in deze rijkelijke stof. Of begin voorzichtig met een leuke fluwelen poef voor bij de zetel of kies voor prachtige, verduisterende velvet gordijnen.

 

Het onderhoud van je kostbare velvet meubels en accessoires

Velvet meubels en accessoires in huis zijn prachtig, maar je wil ze natuurlijk ook op de lange termijn mooi houden. Ze onderhouden vergt op zich niet veel werk als je je aan een (twee-)wekelijks schoonmaakritueel houdt:

 

1. Wil je optimaal genieten van de mooie, rijkelijke en gladde look van velvet? Dan raden we je aan om wekelijks je meubels grondig te stofzuigen en je velvet meubel na te borstelen met een fluweelborstel. Zo krijgt stof geen kans en blijft het effect van het velvet behouden.

2. Je velvet meubels grondig reinigen? Dat doe je met behulp van een steamer. Breng hiervoor je meubel wel naar een specialist.

3. Toch een vlek op je velvet zetel of kussen? Geen nood! Je hebt hiervoor enkel een emmer water, absorberende doekjes, een mild afwasmiddel zonder bleekmiddel en fluweelborstel nodig. Vaak is het lauwwarm water en een absorberend doekje al voldoende om ervoor te zorgen dat een vlek zich niet vasthecht. Maar met een klein beetje afwasmiddel erbij kan je zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijderen.

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top