Doorgaan naar inhoud
Hoe kies je een salontafel die bij je zetel past?

Hoe kies je een salontafel die bij je zetel past?

Je hebt de perfecte zetel gevonden voor je interieur, maar je bent nog op zoek naar een handige en elegante salontafel die je woonkamer volledig afmaakt. Hoe begin je aan deze zoektocht en waar moet je vooral op letten? Wij geven je enkele tips.                                                                    

 

Wat voor zetel heb je?

Het is fijn om verschillende elementen in je interieur te combineren, toch is het vaak beter om de stijl van je zetel door te trekken naar je salontafel. Heb je een strakke, moderne sofa, dan neem je er best een modern tafeltje in glas of marmer bij. Dit wil echter niet zeggen dat je de kleuren van beide volledig op elkaar moet afstemmen. Kies voor kleuren binnen hetzelfde kleurenpallet of ga voor een fel contrast.

Bron: furnified.com

 

Hoe hoog is je zetel?

Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar wordt toch nog vaak over het hoofd gezien. De hoogte van je zetel is enorm belangrijk bij het kiezen van een salontafel. De zitting van je sofa moet namelijk even hoog zijn als het blad van je tafeltje. Dit oogt niet alleen mooier, maar zo kan je ook lekker onderuit zakken en je voeten erop neerploffen.

Bron: furnified.com

 

Houd rekening met de ruimte

Hier bestaat dus wel degelijk een regel voor: een geschikte salontafel bevat 75% van de lengte van je salon. Voor een hoeksalon neem je best een kleiner tafeltje, zo’n 25% à 50%. Houd rekening met deze afmetingen als je een open, ruimtelijk gevoel wil creëren in je woonkamer. Een grote salontafel die niet in verhouding is met je zetel, geeft al gauw een drukke uitstraling. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een glazen tafel om het ruimtelijk effect nog meer te genereren.

Bron: furnified.com

 

Verschillende vormen

Ook de vorm speelt een rol in het creëren van ruimtelijk effect. Door bijvoorbeeld voor een lange, rechthoekige tafel te kiezen, zal de kamer groter lijken. Maar ook ronde of ovalen tafels zijn goede keuzes. Deze vormen creëren namelijk een ruimtelijke illusie waardoor je woonkamer er ruimer en groter zal uitzien.

salontafel furnified

Bron: furnified.com

 

Denk ook aan de praktische kant

Net zoals bij alles in het leven, draait het niet om looks alleen. Je salontafel moet ook praktisch zijn. Lees je veel magazines of maak je graag eens een kruiswoordraadsel? Dan is het altijd handig om voor een tafel met lades te kiezen om je spullen in op te bergen. Aperitief je graag in de woonkamer? Dan kan je misschien overwegen om voor twee gelijkaardige tafeltjes te kiezen zodat je voldoende oppervlakte hebt om je hapjes op te presenteren.

 

By Alice Meys

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top