Doorgaan naar inhoud
Hoeveel kost een badkamer renovatie?

Hoeveel kost een badkamer renovatie?

Wil je graag je badkamer renoveren, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ook niet onbelangrijk: hoeveel kost een badkamer eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten voordat je aan je badkamerrenovatie begint. 

‘Hoeveel kost een badkamer?’  

Je bent je aan het oriënteren op een nieuwe badkamer, maar je hebt geen idee wat de kosten gaan zijn. Het is lastig om hier een kant-en-klaar antwoord op te geven, omdat de kosten afhangen van verschillende factoren. Ga je voor een luxe badkamer of kies je voor low budget met toonzaalmodellen? Laat je alles monteren of ben je zelf een handige harry?  

Je begrijpt het: een eenduidig antwoord is er niet op de vraag ‘hoeveel kost een badkamer?’, maar we zullen in deze blog wel enkele factoren delen die een belangrijke rol spelen in je badkamerrenovatie. Zie het maar als een checklist, zodat je voor de start van je make over goed bent voorbereid. 

First things first

Om je toch een beetje een beeld te geven van de kosten die gepaard zijn bij een badkamerrenovatie, zullen we enkele voorbeelden geven op basis van gemiddelden. Uiteraard gebruiken we in onze voorbeelden de prijzen van onze Furnified meubelen. Door je badkamer bij Furnified samen te stellen ben je al slim bezig: hier vind je namelijk de mooiste wastafels en badkamermeubels voor scherpe prijzen, zonder in te leveren op kwaliteit. 

Dan de belangrijkste factoren om mee rekening te houden: 

 • De ruimte moet worden leeggehaald: tegels moeten worden gestript, leidingen verlegd. 
 • Qua oppervlak nemen we een gemiddelde van 9m2. 
 • Voor meubels en kranen gaan we uit van de prijzen van Furnified. Voor het sanitair nemen we producten die van dezelfde kwalitieit zijn en in dezelfde prijscategorie vallen. 
badkamer renovatie

DIY of toch liever niet? 

Een van de grootste kostenposten voor een badkamerrenovatie is ongetwijfeld de arbeidskost voor de werkmannen die je moet inhuren om je badkamer te installeren. Denk hierbij aan: 

 • Een loodgieter 
 • Een tegelzetter 
 • Een aannemer 
 • Een stukadoor 
 • Een elektricien 

Het gemiddelde uurloon ligt hier al snel rond de €50 per uur. Uiteraard scheelt het een hoop wanneer je zelf aan de slag gaat, al is het maar voor het uitbreken van de huidige badkamer. Vraag ook eens rond, wellicht heb je wel een handige buurman die je kan helpen met het verleggen van de leidingen. Let wel op: goedkoop kan ook duurkoop zijn! 

Welk werk moet er allemaal gebeuren? 

Je badkamerrenovatie start met de sloop van de huidige badkamer. Laat je dit uitbesteden dan ben je waarschijnlijk binnen een dag klaar, en ook zo’n €700 armer. Doe je het zelf dan ben je misschien iets langer bezig, maar bespaar je wel flink wat kosten. Vergeet echter niet dat je nog altijd een afvalcontainer moet huren om al het sloopafval af te voeren. Reken hier ook zo’n €300 voor. 

De belangrijkste vervolgstappen zijn daarna het aanleggen of verleggen van de juiste leidingen, riolering en elektra. Hier zal je loodgieter toch zeker een halve tot hele dag mee bezig zijn, reken dan al snel een bedrag van €500. Hetzelfde geldt voor de elektricien, al zal die in een nieuw huis sneller klaar zijn omdat de elektriciteit daar waarschijnlijk al conform is. We rekenen daarom €300 voor de elektricien. 

Een tegelwand of een gestuct muurtje? 

Een andere belangrijke kostenpost is het afwerken van de muren. Wil je tegels laten zetten dan ben je wat duurder uit dan wanneer je de muren laat stuccen. Wil je hierop besparen, kies dan voor een combinatie van beiden en betegel je muren niet volledig tot het plafond. 

Voor een betegelde muur is de totaalprijs uiteraard afhankelijk van het soort tegels dat je kiest, maar gemiddeld kost het zetten van tegels €70 per m2. Wij gingen uit van een gemiddelde badkamer van 9 m2, dus 3 bij 3 meter. We kiezen voor een combinatie van stuccen en betegelen, waarbij we tot 1,5 meter betegelen. Daarmee krijgen we een totaal oppervlak van 29 m2. Alles opgeteld zit je dan aan €1200 aan kosten voor het betegelen van je badkamer.  

Let op: hier hebben we de vloer nog niet bij meegerekend. Vloertegels zetten is met gemiddeld €44 per m2 iets goedkoper, maar voor onze badkamer komen we dan toch ook al snel uit op €400. We hebben het hier enkel over de arbeidskosten, je moet hier de kosten voor de aanschaf van de tegels nog bij optellen. Houd hier zeker €500 voor apart, voor zowel de muren als de vloer. 

wat kost een badkamer?

De badkamer inrichten 

Nu al het klussen gedaan is kunnen we over tot het leuke gedeelte van de badkamer renovatie: het plaatsen van het sanitair en de badkamermeubels. Het echte inrichten kan beginnen! We kiezen voor een mooi hangtoilet, gemiddeld liggen de prijzen rond de €400. Reken daar nog wat kosten bij voor de spoelknoppen; laten we het afronden op €500. 

Een bad is een prijzige uitgave, maar voor sommige mensen een echte must. Je zit al snel aan €1000 voor een bad. Ongeveer dezelfde prijs die je betaalt voor een inloopdouche. Wil je besparen, kies dan een van de twee. 

Voor het badkamermeubel heeft Furnified genoeg keuze. We kiezen voor een badkamermeubel met dubbele wastafel voor extra comfort van 150 cm breed, waardoor hij goed in de niet al te grote badkamer past. De terrazzo wastafelplaat is helemaal van nu en zorgt voor een moderne uitstraling in combinatie met de design waskommen. Kosten? Slechts iets meer dan €1000. We gaan voor 2 matzwarte opbouwkranen erbij van €200 per stuk. Reken voor de installatie wederom zo’n €500 

Wat zijn de totale kosten? 

De badkamerrenovatie is bijna klaar! Houd nog €700 apart voor decoratie: een mooie spiegel, een handdoekrek en eventueel een extra kastje. Had je de rekenmachine al erbij gepakt? Want hoeveel kost een badkamer? Volgens onze berekeningen komen we uit op €9400. Een nette prijs voor een niet al te grote badkamer zonder al te veel luxe snufjes. 

Houd rekening dat er altijd mogelijk onvoorziene kosten bij kunnen komen. Reken je budget dus minstens 5% ruimer zodat je op alles bent voorbereid.

Tips om te besparen op je badkamerrenovatie 

Een nieuwe badkamer is al duur zat. Er valt veel winst te behalen door zoveel mogelijk zelf te doen, helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Bespaar daarom op de volgende punten: 

 • Probeer zoveel mogelijk de huidige indeling te behouden voor je nieuwe badkamer. Dit scheelt in loodgieterskosten omdat er minder leidingen hoeven worden verlegd. 
 • Kijk bij de aanschaf van materialen en meubels naar restpartijen of toonzaalmodellen. Daar valt flink op te besparen. Kijk ook of je materialen uit je huidige badkamer (zoals een wasbak of een bad) kunt hergebruiken. 
 • Haal je badkamermeubel bij Furnified. Onze kwaliteit doet niet onder voor andere A-merken, maar je merkt het verschil wel in je portemonnee. 

Hopelijk helpt deze blog je een beetje op weg voor je badkamerrenovatie. Heb je meer tips of adviezen nodig? Kom dan langs in onze showrooms in Antwerpen of Amsterdam. We denken graag met je mee! 

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top