Doorgaan naar inhoud
Kamer per kamer een wabi sabi huis

Kamer per kamer een wabi sabi huis

Wabi wat? Wa-bi sa-bi. Japans voor ‘de schoonheid van het onvolmaakte’. Of nog: een nonchalant interieur met als doel rust in elke ruimte. In deze gids tover je 5 drukbezochte kamers in je huis om tot een wabi sabi oase.   

Waarom wabi sabi

Die strakke interieurfoto’s op de gram, het doet je wegdromen. Of stressen, want jouw interieur ligt er allesbehalve zo netjes bij. Matching kussens en tapijten? Niet in jouw appartement. Een mooi boeket veldbloemen van de markt? Not happening. Met wabi sabi mag je de imperfectie aanvaarden, meer nog: verwelkomen. Je interieur beleven, dat kunnen we bij Furnified alleen maar toejuichen.

 

De eigenschappen van wabi sabi

Voor het ongeoefende oog lijkt wabi sabi vooral heel saai. De belangrijkste kenmerken zijn namelijk een eenvoudige opstelling, natuurlijke materialen en lichte kleuren. Om inderdaad niet te eindigen met een kamer zonder pit, kan je spelen met je materialen. Kies als basis voor gebeitst steen, beton, arduinen tegels, linnen, jute of katoenen stoffen en voorwerpen in hout. Dankzij Furnified werk je elke ruimte af met een extra portie zen.

 

Wabi sabi in je toilet

Wil je voorzichtig beginnen, dan starten we gewoon in het kleinste kamertje. Een bezoek hier is sowieso bedoeld als een moment van rust. Even tijd voor jezelf, misschien zelfs met een boekje dabei. Een losse stapel magazines kan zeker, maar een leuk tijdschriftenrek in natuurlijke contrasttinten geeft het geheel net iets meer die ‘gestructureerde chaos’ look.

Wabi sabi in je badkamer

Ook een toegankelijke ruimte om te downgraden, want hier zijn felle tinten meestal uit den boze. Lichte handdoeken of een wastafel van bewerkte steen zijn een prima start. Afwerken kan met deze ovalen spiegel. Niet rond of rechthoekig: staren naar die bolle vormen (of naar jezelf) maakt je helemaal zen. Ophangen hoeft niet, dat is net het mooie aan wabi sabi. Laat maar lekker hangen – of niet, weet je wel?

 

Wabi sabi in je werkplek

Dat je thuiskantoor er niet altijd geweldig netjes bijligt, hoeft je ons niet te vertellen en is ook helemaal niet nodig. Een beetje rommel doet de creatieve juices misschien net beter stromen. De must have om jouw werkplek in één klap wabi sabi proof te maken, is deze retro rotan stoel. Dit stuk combineert eenvoud, natuur en lichtheid all in one. Die online vergadering ging nog nooit zo vlot.

Wabi sabi in je slaapkamer

Ontspannen slapen is het sleutelwoord tot een goede nachtrust. Less is more is hier de perfecte leidraad.

Geen accessoires of een meubeltje deze keer, maar een heus kunstwerk aan de muur. Een dat niet per se geometrisch is, of in felle kleuren. Waarom geen kronkelend lijnenspel waar je uren kan naar staren tot je ogen zwaar worden. Of een streep-en-bollenpatroon die na lang turen een eigen leven lijken te leiden. Beiden een perfect alternatief voor een boek of tas thee voor het slapengaan.

 

Wabi sabi in je living

De woonkamer vraagt om een iets delicatere aanpak. Een fletse living vindt niemand leuk. Houd je ingrepen daarom klein. Een ogenschijnlijk onschuldig tapijt op de vloer zorgt bijvoorbeeld voor instant aarding en maakt de overgang van drukte naar rust des te makkelijker.

De grenzen opzoeken kan met een open wandkast in een fellere houttint. Dit Oscar vintage wandkast is daarvoor ideaal. Gemaakt in teak, herbergt Oscar heel wat ruimte. De open structuur vraagt om een nonchalante opstelling van je spullen. Veel items of weinig, op een hoopje of per thema: dat doet er niet toe. Leren loslaten, dat is helemaal wabi sabi.

 

Auteur: M.AH.L.

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top