Doorgaan naar inhoud
Terrazzo: spikkels van geluk in je interieur

Terrazzo: spikkels van geluk in je interieur

In de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw was terrazzo of granito razend populair als trap- en vloerbekleding. Deze eigenzinnige gespikkelde vloer is helemaal terug van weggeweest en wordt een ware concurrent voor marmer in het interieur. Ontdek hier alles over deze geweldige, Italiaanse mix van cement en marmergranulaat.

Het materiaal

Terrazzo of granito is een materiaal dat betaat uit marmerschilfers, vaak restmaterialen, die gezet zijn in beton. Tegenwoordig worden ook restmaterialen van graniet, glas en metaal gebruikt. De juiste schilfers worden samengevoegd en vervolgens gegoten in beton. De echte terrazzo heeft een minerale basis en wordt niet gegoten in een alternatief materiaal zoals kunsthars. Als laatste stap wordt het oppervlak gepolierd tot het helemaal glad is.

 

Een beetje historiek

We weten dat terrazzo in de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw gegeerd was als trap- en vloerbekleding. Echter bestaat het materiaal al sinds de Romeinse tijd en de techniek is sindsdien nauwelijks veranderd. De Romeinen voegden er destijds al mozaïeken aan toe om een extra mooi gesteente te creëren. In de jaren ’20 voegden ze dan weer glimmende messingprofielen toe. Doorheen de jaren werd er al vlijtig geëxperimenteerd met dit materiaal.

Laat dat net de aantrekkingskracht van deze steen zijn. Met de terrazzotechniek kan je immers zelf iets creëren; een mix maken van wat jij mooi vindt. Uiteindelijk vorm je een massieve steen, die nooit meer gewijzigd kan worden en de grillen der tijd kan weerstaan. Bovendien is die steen dan nog eens uniek ook dankzij de eigenzinnige patronen en het palet aan kleuren waarmee je kan experimenteren!

All-round terrazzo

Waar terrazzo vroeger enkel gebruikt werd voor vloeren en trappen, keert het nu terug in de keuken, de badkamer, als vensterbank, … Het materiaal krijgt in sommige appartementen en huizen een expliciete hoofdrol. Het is een multifunctioneel materiaal geworden dat werkelijk overal geïntegreerd kan en zal worden. Het unieke karakter en de duurzaamheid verklaren de populariteit al gedeeltelijk. Echter is het ook fijn dat je op granito niet snel vlekjes ziet en dat maakt het bovendien een enorm bruikbaar materiaal.

Bron: vinteriorukvictoria_albert_bathsterrazzopoland

Terrazzo wordt meestal gebruikt in de keuken: als vloerbedekking, spatwand of werkblad. Sommigen kiezen voor een kleine spikkel, terwijl anderen al wat meer lef tonen. Een druk en kleurrijk patroon kan perfect in een keuken. Sommige badkamers worden zelfs volledig in terrazzo uitgewerkt.

Als je voor een totaalplaatje met granito kiest en je laat hetzelfde patroon terugkomen in verschillende ruimtes, dan krijg je een unieke sfeer in je woning. Eenheid straalt kracht uit. In een minimalistisch interieur zal granito fungeren als eyecatcher, terwijl het in een moderne woning een authentieke toets kan garanderen. In een vintage interieur kan granito dan weer alle kleuren verbinden.

Kleine granito accenten

Geen zin in een verbouwing? Dan kan je terrazzo ook integreren in kleine accenten in de woning. Denk maar aan een salontafel, een bijzettafel, een consoletafel, … keuze genoeg!

 

Shop naar hartenlust en surf naar ons volledige aanbod!

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top