Doorgaan naar inhoud
Japandi: Scandinavisch design meets Japanse interieurstijl

Japandi: Scandinavisch design meets Japanse interieurstijl

Wanneer Scandinavië Japan ontmoet, krijg je de Japandi-stijl, een interieurtrend die volop aan het opkomen is. Het Scandinavisch interieur is ondertussen goed ingeburgerd, maar de Japanse interieurtrend wint nog steeds aan populariteit. De Japandi look is minimalistisch en functioneel, maar tegelijkertijd ook heel warm en rustgevend. Je zou kunnen zeggen dat er een vleugje imperfectie van de wabi-sabi stijl in deze stroming doorschemert. Lees hier hoe jij je interieur kan omtoveren tot een Japandi-droomwoning.

 

Inspiratie uit beide landen

In de Japandi-stijl merken we een natuurlijke harmonie op. Deense architecten gingen honderd jaar geleden naar Japan om inspiratie op te doen. Heel wat interieurliefhebbers geloven dat er Japanse invloeden in de Deense architectuur geslopen zijn hierdoor. Verder is men in Japan ook enorme fan van Deens design. Er is een duidelijke wisselwerking tussen beide landen. Ze genieten eveneens dezelfde waardes: vakmanschap en natuurlijke materialen staan voorop. Beide stijlen hebben een grote liefde voor kunst.

Zuivere lijnen en natuurlijke materialen

Als je de Japandi-stijl gaat integreren in je woning, is het cruciaal om minimalisme te integreren. Ga voor zuivere lijnen zonder te veel tierlantijntjes. Kies voor natuurlijke materialen en hanteer verschillende texturen en lagen. Zowel in het Deens design als in het Japanse is het belangrijk om de warmte van natuurlijke materialen te integreren. Kies dan ook voor houten meubelen, die liefst niet behandeld zijn. Als je eerder voor de Japanse stijl kiest, is het beter om met donkere houtsoorten te werken. Eén gouden regel? Hou het strak.

 Functionaliteit primeert

Zeg vaarwel tegen overbodige accessoires, want design moet vooral functioneel zijn eerder dan decoratief. Geef je keramisch servies bijvoorbeeld een plaatsje in het zicht of laat een lege vaas de show stelen. Zet een paar items op de voorgrond en laat de rest achterwege.

  

Een natuurlijk kleurenpallet

Wil je het Scandinavische laten doorwegen? Kies dan voor lichte en neutrale tinten om te gebruiken in je woonruimtes. Rijke kleuren sluiten dan weer beter aan bij de Japanse kant. Werk in grote vlakken met kleuren zoals groen, bruin of blauw.

Zwarte accessoires sluiten eveneens perfect aan bij Japandi. Denk aan een zwarte vaas of nachtlampje. Dit zwart vormt een mooi contrast met de warme houtsoorten en lichte kleuren. Alle items zijn in deze slaapkamers duidelijk zorgvuldig uitgekozen.

Retro Japandi

De Japandi-stijl kan ook eerder retro zijn. Door te kiezen voor donker teak zal je eerder een retro Japandi stijl creëren. Onze Salvin dressoir in teak matcht prima met een Japandi interieur. Het uitgangspunt moet hier zijn om te starten van een weloverwogen kleurenschema met een retro kantje. Combineer zuivere lijnen met nuances en omarm al je interieuritems aan de hand van zachte en retro kleuren. De omgeving benadrukt de Salvin dressoir prachtig en geeft de ruimte een frisse, Japandi uitstraling.

De Furnified way

In dit interieur zochten we naar het contract tussen warme, comfortabele kleuren enerzijds en donkere, zwarte tinten anderzijds, tussen aangename ontwerpen en strakke lijnen. We integreerden veel hout om de natuurlijke sfeer naar voor te laten komen. Het resultaat is een functionele, maar gezellige ruimte in Japandi stijl.

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top