Doorgaan naar inhoud
Scandinavisch wonen doe je zo

Scandinavisch wonen doe je zo

Lichte kleuren, natuurlijke materialen, strakke lijnen en minimalistisch design. Meer woorden zijn niet nodig om de Scandinavische interieurstijl te omschrijven. Door zijn eenvoud zorgt deze woonstijl voor een ware oase van rust in huis en volgt ze het principe van less is more. Wij geven je alvast enkele tips mee om deze minimalistische en functionele stijl uit het noorden te integreren in jouw interieur.

Sfeervol én minimalistisch

De ingrediënten voor een ultieme Scandinavische look in je interieur zijn rust, eenvoud en functionaliteit. En dat is ook wat Scandinavische meubels perfect weten uit te stralen: simplisme en minimalisme, dit met oog voor design en kwaliteit. Op het eerste zicht lijkt een Scandinavisch interieur minder knus omwille van de strakke en praktische look & feel. Maar deze stijl slaagt er als geen ander in om warmte en eenvoud met elkaar te combineren. Warme houten meubels met lichte poten zorgen voor ruimtelijkheid en eenvoud. Ook het kleurenpalet blijft neutraal en beperkt waardoor het risico op chaos wordt gereduceerd. Door warme en minimalistische elementen met elkaar te gaan combineren, creëer je een contrast dat enorm interessant is en veel diepgang met zich meebrengt.

Bron: Vitra Eames Interior

Contrasten tussen sfeervol en minimalistisch kunnen in de praktijk heel verschillend uitpakken. Het ligt er maar net aan welke accenten je legt en welke interieurstukken voor de juiste uitstraling zorgen. Wie veel thuis werkt aan de eetkamertafel, kiest vaak voor een strakker design omdat dit zo weinig mogelijk de aandacht afleidt. Maar accessoires en stoelen moeten het geheel net dat tikkeltje extra geven. Kies voor warmere stoelen en woonaccessoires met een grafische print en combineer met een soberdere tafel om het geheel een natuurlijke uitstraling te geven.

Scandinavisch interieur: hout en lichte kleuren

Een Scandinavische inrichting straalt rust uit en is vrij sober. Omdat de zon in het hoge Noorden vaak heel vroeg onder gaat, is licht in huis een heel belangrijk aspect. Daarom zijn de Scandinaviërs fan van wit en grijstinten, met af en toe een zwart accent. Zo zijn niet enkel de meubels, maar ook het kleurgebruik vrij minimalistisch en eenvoudig. Typisch Scandinavisch is de grijze zetel met houten pootjes. Ook een vloerkleed, al dan niet neutraal of met geometrische print, steelt de show in een Scandinavisch interieur.

Bron: Vitra Eames Interior

Vind je al dat wit toch iets te klinisch en kil? Dan kan je enkele pasteltinten toevoegen aan je interieur om het geheel zachter en warmer te maken. Verf een accentmuur in zachtroze, lichtblauw of muntgroen, steek je lambrisering in een pastelvormig kleedje of zorg voor enkele fijne accessoires in pastel.

 

Maximaal design en comfort

Wie Scandinavisch interieur zegt, denkt ook meteen aan functionaliteit en degelijkheid. Design primeert, maar moet vooral comfortabel en gebruiksvriendelijk zijn. Ook is Scandinavisch design zeer duurzaam. Zo wordt er niet alleen nagedacht over de ecologische voetafdruk van de productie en oorsprong van de materialen, maar ook over de werkomstandigheden van vakmannen die de Scandinavische stukken maken.

Bron: Hunker

Hout en natuurlijke elementen

Natuurlijke materialen spelen de hoofdrol in elk Scandinavisch interieur. De witte basis wordt immers aangevuld met blanke, houten – al dan niet verweerde – meubels en woonaccessoires, vervaardigd van eik, dennen of essen. De Zweden, Denen, Noren en Finnen zijn gek op hout. Het moet zoveel mogelijk ruw en onbewerkt blijven zodat het authentiek en licht van kleur blijft. Ook andere natuurlijke materialen zoals katoen en wol veroveren een plaatsje in een Scandinavische woning. Op die manier geef je een warme en tegelijk stoere toets aan je interieur.

Intussen helemaal fan geworden van de Scandinavische stijl in je woonkamer? Furnified heeft een ruim gamma aan Scandinavische producten die perfect bij jouw minimalistisch interieur passen. Kies voor een mooi Scandinavisch vloerkleed of strakke Scandinavische zetel. Of zorg met enkele lichte accenten voor de juiste hoeveelheid hygge in huis. Bekijk snel onze webshop

Bron: Pinterest

 

By Rebeca De Dobbelaer

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top