Doorgaan naar inhoud
Zo maak je je terras zomerklaar

Zo maak je je terras zomerklaar

De lente is eindelijk hier en dat betekent – vooral gezien de Corona crisis - dat dit hét moment is om je tuin en terras lenteklaar te maken. Zo kan je dat ene goede boek eindelijk lezen in een mooie omgeving, of ’s avonds genieten van een barbecue met de familie of vrienden. Ontdek hoe je je terras in een wip klaarmaakt voor die rustgevende en gezellige momenten thuis. 

Opgeruimd staat netjes

De eerste stap voordat het leuke werk kan beginnen, is alles opruimen en schoonmaken. Door de regen en wind in de wintermaanden heeft je terras afgezien en zal er overal een groene aanslag zijn. Schrob en schuur alles eraf op een zonnige dag, dan pak je misschien nog wat kleur, een win-win! Een hogedrukreiniger kan deze klus veel gemakkelijker maken.

Ben je geen fan van onkruid? Dan is dit het ideale moment om het onkruid te verwijderen, want dit komt in de lente de kop op steken. Met schoonmaakazijn kom je al heel ver, zonder zware pesticiden te hoeven gebruiken. Doe een scheutje op het onkruid en het zal afsterven.  

Ook de tuinmeubelen kunnen een schoonmaakbeurt gebruiken. Een emmer met zeepsop en go! Nog even oliën en die stoelen zijn weer zo goed als nieuw.

 

Een urban jungle op je terras

Als je geen grote tuin hebt, kan je van je terras een urban jungle maken om toch van de natuur te genieten en een zen-oase te creëren. Planten zijn rustgevend, dus geen reden om het niet te doen! Ze brengen meteen een beetje kleur op je terras en zorgen voor een gezellige sfeer. Kies voor grote plantenbakken, enkele kleinere potplanten en eventueel wat klimplanten om de muren groen te maken of een lelijke afsluiting te verstoppen. Een verticale tuin geeft een unieke vakantiesfeer aan elk terras. Als je weinig plaats hebt, kan je ook wandrekjes aan je muren hangen om elke vierkante centimeter optimaal te benutten.

Tip: maak je eigen kruidenhoekje, zodat je kruiden bij de hand hebt tijdens het koken.

 

Maart is dé verpotmaand

Maart is de uitgelezen periode om terrasplanten te verpotten. April kan nog net door de beugel. Het lijkt misschien een hele klus voor plantenleken, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt. Als de wortels onder de pot uitgroeien of de bladeren gelig worden, is het aangeraden om je plant te verpotten. Kies een pot die een beetje groter is: zo’n drie centimeter in omtrek. Als je de plant uit de oude pot haalt, moet je ervoor zorgen dat je de wortels niet kan beschadigen. Voorzichtigheid is dus geboden. Kies een pot met een gat in, waar je een scherf overlegt. Dan wat Hydro korrels erop, zodat het overtollig water kan wegvloeien zonder de plant aan te tasten. Dankzij deze tip voorkom je wortelrot bij je planten.

 

Vakantieverlichting

Extra magie op je terras? Kies dan voor de juiste wandverlichting om een gezellige sfeer te creëren. Overdaad schaadt, dus niet te veel aan het mix and match principe vasthouden. Een kaal terras wordt meteen gezellig met warm en gedimd licht. Gebruik bijvoorbeeld rotan lampionnen en kaarsen.

 

Lelijke terrasvloer of -muur? Verleden tijd!

Met wat kleine moeite kan je een lelijke terrasvloer omtoveren. Lelijke tegeltjes? Schilder er dan enkele in felle kleuren. Ook een tapijt kan helpen om het minder mooie terras te verstoppen. Als je geen tuin hebt en enkel een terras, is een grasmat best fijn. Minder mooie muren kunnen eveneens worden opgesmukt met tapijten. Een likje verf doet ook wonderen.

Wonderwalls

 

Tactisch textiel

Extra gezelligheid kan je creëren door met textiel te werken en te experimenteren met kleuren en texturen. Denk aan een zithoek met kussens, plaids, een schapenvelletje, … Dit geeft een lounge feeling en je kan nog lekker genieten als het kouder is. Samen gezellig onder een dekentje naar de zonsondergang kijken, met een reflectie hiervan in die zalige zwemvijver? De perfecte lente- of zomeravond, als je het mij vraagt! Een hangmat is ook steeds een schot in de roos! 

 

 

DIY-bank

Je terras upgraden kan je ook gewoon helemaal zelf doen! Door stoeltjes aan elkaar te zetten met skilatten of balken heb je in een wip een bank. Ook paletten bieden een mooie oplossing en deze aan elkaar zetten is een fluitje van een cent!

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Zo creëer je een strandhuis gevoel in je huis
Back to the top